Regio: Arctis

Bestemmingen: Groenland

Naam: Poolhaas (Lepus arcticus)

Lengte: 40-70 cm (exclusief de staart)

Gewicht: 2,5 - 5.5 kg

Verspreidingsgebied: Noordpoolgebied

Beschermingsstatus: Niet bedreigd

Dieet: Bladeren, houtachtige planten, wilgen, korstmossen, mossen, bloemen, grassen, wortels en zeewier.

Uiterlijk: Wit, sommige bruin, afhankelijk van het verspreidingsgebied en het seizoen.

Hoe verzamelen Poolhazen hun voedsel?

Poolhazen graven in de winter in de sneeuw om bij planten en korstmossen te komen. In de warmere seizoenen is het een stuk gemakkelijker om boomschors, wortels, bessen, bladeren en bloemknoppen te vinden.

Zijn Poolhazen sociaal?

Poolhazen leven meestal alleen, maar soms vormen ze groepen van tientallen of zelfs honderden hazen om elkaar warm te houden.

Hoe snel kunnen Poolhazen rennen?

Poolhazen kunnen tot 60 km per uur rennen.

Hoe planten Poolhazen zich voort?

De meeste andere dieren komen juist samen gedurende het paarseizoen, Poolhazen doen echter juist het omgekeerde - ze verspreiden zich juist tijdens het paarseizoen en vormen dan tijdelijk paartjes. Mannetjes bezoeken soms meer dan één vrouwtje tijdens het paarseizoen. Het paarseizoen van Poolhazen wordt vanwege de chaotische paaractiviteit soms wel aangeduid als ‘Maartse Gekte’ (of in het hoge noorden ‘Middernachtsgekte’, vanwege de middernachtszon). Mannetjes houden zich dan op in de buurt van vrouwtjes, die er soms voor kiezen om met enkele van hen te strijden vooraleer ze ervoor kiezen met een mannetje te paren. Vrouwtjes zullen in de lente of vroege zomer tot 8 haasjes ter wereld brengen. De jongen groeien snel en tegen september zijn de jonge hazen volwassen, vanaf het volgende paarseizoen zijn ze zelfs al geslachtsrijp.

Hoe oud worden Poolhazen?

Poolhazen leven in het wild naar schatting 3 tot 5 jaar.

Hoeveel Poolhazen leven er?

Er is nooit een wetenschappelijke telling of schatting gemaakt van het aantal Poolhazen.

Hebben Poolhazen natuurlijke vijanden?

Poolhazen moeten constant uitkijken voor Poolvossen en Rode vossen maar ook Grijze wolven, Canadese lynxen, Hermelijnen, Roodpotige haviken, Slechtvalken, Giervalken en Sneeuwuilen.

7 geweldige weetjes over Poolhazen

  • Hoewel ze de bijnaam ‘poolkonijn’ hebben is de poolhaas wel degelijk een haas. Het verschil is dat ze kortere oren hebben dan konijnen (en dus minder warmteverlies), hoger rechtop kunnen staan op hun poten dan konijnen en dat ze kunnen overleven in de Arctis.
  • Poolhazen in de hoge Arctis blijven het hele jaar door wit maar dieren in de meer zuidelijke gebieden ruien en vervangen in de zomer hun witte vacht door een beter camouflerende bruine vacht.
  • De Poolhaas is een van de grootste soorten uit de taxonomische orde van de haasachtigen.
  • Hoewel Poolhazen voornamelijk folivoren zijn (bladeters) zijn er ook gevallen bekend dat hazen vis aten en zelfs de maaginhoud van dode dieren aten.
  • Poolhazen graven diepe holen onder de sneeuw of in de grond om warm te blijven en veilig te kunnen slapen.
  • Poolhazen hebben zwarte wimpers waardoor hun ogen tegen sneeuwblindheid beschermd worden.
  • Door speciale plaatsing van hun ogen kunnen Poolhazen 360 graden rondom kijken zonder hun kop te moeten draaien. 

Gerelateerde reizen

Spitsbergen - Noordoost Groenland, Vliegen & zeilen

Een poolreis naar drie Arctische eilanden: IJs, Inuït en Isolement

RVR28-23 De Spitsbergen en Noordoost Groenland reis zeilt door een van de meest adembenemende landschappen van de wereld, het noordelijk poolgebied. Pakijs, ijsbergen, fjorden en een bijzonder dierenleven; zeehonden, walvissen, zeevogels en, met een beetje geluk,...

s/v Rembrandt Van Rijn

s/v Rembrandt van Rijn

Reisdatum:

1 aug. - 19 aug., 2023

Prijs:

op aanvraag

Scoresby Sund

Verken 's werelds grootste fjordensysteem

RVR29-23 Onze Scoresby Sund reis brengt u naar het grootste fjordensysteem ter wereld, bezoekt u historische Inuit plaatsen, verkent u sensationele kustlijnen, en mogelijk komt u zelfs de exotische wilde dieren van Oost Groenland tegen.

s/v Rembrandt Van Rijn

s/v Rembrandt van Rijn

Reisdatum:

19 aug. - 30 aug., 2023

Prijs:

op aanvraag

Spitsbergen - Noordoost Groenland, Aurora borealis

Een poolreis naar drie Arctische eilanden: IJs, Inuït en Isolement

PLA12-23 De Spitsbergen en Noordoost Groenland cruise vaart door wateren omgeven door adembenemende landschappen. De expeditie komt door gebieden waar zeehonden, zeevogels, walvissen en ijsberen leven, met als hoogtepunt een nachtelijke waarneming van het noorderlicht.

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

20 aug. - 2 sep., 2023

Prijs:

7000 USD

Iceland - Northeast Greenland – Spitsbergen
Free Swarovski Binoculars

Iceland - Northeast Greenland – Spitsbergen

Enjoy some of the Arctic’s most iconic sites and wildlife on a voyage spanning Spitsbergen and northeast Greenland, featuring such highlights as Earth’s largest fjord and one of the best spots for viewing polar bears

OTL08x23 The Northeast Greenland to Spitsbergen cruise visits a number of areas as rich with wildlife as with fantastic polar scenery. During this fantastic expedition, you may encounter whales, seals, polar bears, and numerous species of seabird, with potential...

m/v Ortelius

m/v Ortelius

Reisdatum:

20 aug. - 2 sep., 2023

Prijs:

7000 USD

Oost-Groenland – Scoresby Sund, Aurora Borealis

Bewonder het Noorderlicht bij Scoresby Sund

PLA13-23 De Oost-Groenland - Scoresby Sund cruise kruist de poolcirkel in de thuiswateren van meerdere soorten walvissen. De expeditie zal enorme ijsbergen spotten tijdens de reis naar het grootste en diepste fjord systeem in de wereld. Onderweg begeleidt het...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

2 sep. - 10 sep., 2023

Prijs:

4600 USD

Loading