Poolvos

Klein maar robuust, kunnen deze dieren van de wilde Canadese kanidae familie de koudste temperaturen op aarde weerstaan.

Poolvos

Naam: Poolvos (ook witte vos, sneeuwvos) (Vulpes lagopus)

Lengte: 75 tot 100 cm

Gewicht: 2 tot 5 kg

Verspreidingsgebied: Noordpoolgebied

Beschermingsstatus: Minst bedreigd

Dieet: Kleine dieren, aas, vis, vogels, bessen, zeewier, insecten, eieren en kleine ongewervelde dieren

Uiterlijk: Poolvossen zijn wit in de winter en hebben in de zomer meestal een grijsbruine rug, gelige flanken en een bruine buik met witte vlekken. Ongeveer 3% van de totale populatie is het hele jaar houtskoolkleurig en wordt "blauwe vos" genoemd, hoewel dit percentage in Spitsbergen kan oplopen tot 10%. Dit type was bijzonder waardevol voor historische pelsjagers.

Hoe jagen Poolvossen?

Poolvossen eten zowat alles wat ze te pakken kunnen krijgen. In de zomer vormen lemmingen vaak het hoofdbestanddeel van hun dieet, maar poolvossen gaan ook voor vogels, eieren en zelfs zeehondenjongen.

Het feit dat de vacht van poolvossen het hele jaar door van kleur verandert, betekent dat ze altijd gecamoufleerd zijn en in staat om hun prooi te besluipen. Met hun wijde (maar korte) oren kunnen poolvossen een prooi horen voortbewegen, zelfs onder de sneeuw.

Zodra ze hun volgende maaltijd hebben gelokaliseerd, springen poolvossen recht de lucht in en vervolgens bovenop hun prooi. In de herfst werken poolvossen hard om lichaamsvet op te slaan, waardoor hun gewicht tot 50% toeneemt.

Tijdens de winter, wanneer voedsel veel schaarser wordt, volgen poolvossen vaak ijsberen, en scharrelen wat ze kunnen van de overgebleven prooien.

Zijn Poolvossen sociaal?

Poolvossen zijn over het algemeen solitaire dieren totdat ze paren, wat betekent dat hun territorium in de winter minder monden heeft om te voeden.

Hoe snel kunnen Poolvossen zich voortbewegen?

Poolvossen kunnen zich snel voortbewegen als ze dat willen, met korte sprints tot 50 km/uur

Wat zijn de paringsrituelen van poolvossen?

Het broedseizoen voor poolvossen vindt plaats van februari tot april, wanneer ze paren in monogame paren. De paren graven nieuwe holen of nemen hun intrek in reeds bestaande holen.

Deze holen bevatten vaak een lang netwerk van tunnels die tot 1.000 vierkante meter beslaan. De zwangerschap van een poolvos duurt ongeveer 52 dagen, waarna nesten van 5-10 jongen, "kits" genoemd, worden geboren. 

Zowel moeders als vaders helpen bij de opvoeding van de jongen. De kits komen ongeveer een maand na hun geboorte voor het eerst uit hun hol en worden daarna nog eens vier of vijf weken gezoogd met de melk van hun moeder.

Hoe lang leven poolvossen?

Poolvossen leven in het algemeen drie tot zes jaar in het wild, hoewel er in Longyearbyen ooit een 16-jarig exemplaar is geregistreerd. De sterfte in hun eerste jaar kan oplopen tot 75%.

Hoeveel poolvossen zijn er vandaag de dag?

Er is geen exacte schatting van het aantal poolvossen, maar men denkt dat het er honderdduizenden zijn. Hun populatie schommelt afhankelijk van de beschikbaarheid van voedselbronnen, vooral de lemmingpopulatie. 

Hebben poolvossen ook roofdieren?

Grijze wolven waren van oudsher het grootste roofdier van poolvossen, maar door de opwarming van de aarde overlappen de territoria van poolvossen en rode vossen elkaar, waardoor een nieuwe en toenemende bedreiging voor poolvossen ontstaat. 

Op poolvossen werd ook gejaagd door pelsjagers vanwege hun luxueuze warme en mooie vacht.

Zeven fascinerende feiten over poolvossen

  • Poolvossen hebben een van de warmste zoogdiervachten ter wereld. 
  • Hun poten zijn kort en stomp, waardoor ze laag bij de grond blijven en uit de koude poolwinden.
  • Poolvossen hebben kleine neuzen, ogen en oren als extra bescherming tegen de kou.
  • Ze hebben bont aan de onderkant van hun poten, zodat ze niet uitglijden op het ijs.
  • Poolvossen zijn zo goed aangepast aan de kou dat ze temperaturen tot -50 °C (-58 °F) kunnen verdragen voordat hun stofwisseling op gang komt om hun lichaam te verwarmen.
  • Zij zijn het kleinste lid van de familie van de caniden die in de Canadese wildernis voorkomen.
  • De holen van poolvossen kunnen tientallen ingangen hebben en soms generaties vossen huisvesten.

Gerelateerde reizen

Noord Spitsbergen, Op zoek naar de ijsbeer en pakijs
US$1850 OFF

Noord Spitsbergen, Op zoek naar de ijsbeer en pakijs

De mooiste manier om de “Koning van de Noordpool” te zien

PLA02-23 Begin de reis met het verkennen van het dorpje Longyearbyen en vaar daarna mee op expeditiecruise naar het noordwesten van Spitsbergen. Aanschouw het indrukwekkende poollandschap, waaronder het bijzondere pakijs en ga mee op zoek naar schitterende pooldieren:...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

1 jun. - 8 jun., 2023

Prijs:

3000 USD

Expeditie over de Arctische Oceaan, Aberdeen - Fair Isle - Jan Mayen - Ijsrand - Spitsbergen - Vogelspotten

Vaar langs de ijsrand van Oost-Groenland ten noorden van Spitsbergen, op zoek naar walvissen en andere Arctische wilde dieren

HDS01a23 Op zoek naar walvissen en andere Arctische wilde dieren van het land, de zee en de lucht op een avontuurlijke reis van onze thuishaven Vlissingen naar onze favoriete Arctische eilandengroep.

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

3 jun. - 14 jun., 2023

Prijs:

op aanvraag

Noord Spitsbergen, Op zoek naar de ijsbeer en pakijs
US$1850 OFF

Noord Spitsbergen, Op zoek naar de ijsbeer en pakijs

De mooiste manier om de “Koning van de Noordpool” te zien

PLA03-23 Begin de reis met het verkennen van het dorpje Longyearbyen en vaar daarna mee op expeditiecruise naar het noordwesten van Spitsbergen. Aanschouw het indrukwekkende poollandschap, waaronder het bijzondere pakijs en ga mee op zoek naar schitterende pooldieren:...

m/v Plancius

m/v Plancius

Reisdatum:

8 jun. - 15 jun., 2023

Prijs:

3000 USD

Noord Spitsbergen, De Arctische zomer - Vogelspotten

Kijk uit naar wilde dieren in het iconische arctische landschap

RVR23-23 Deze Noord Spitsbergen zeilreis zeilt in een van de meest afgelegen en extreme gebieden van Europa, het noorden van Spitsbergen. De expeditie bezoekt interessante plekken, zoals 17e -eeuwse walvisvaarders stations en gletsjers, maakt wandelingen over...

s/v Rembrandt Van Rijn

s/v Rembrandt van Rijn

Reisdatum:

8 jun. - 18 jun., 2023

Prijs:

op aanvraag

Noord Spitsbergen - Zomerzonnewende - Op zoek naar de ijsbeer en pakijs
US$2250 OFF

Noord Spitsbergen - Zomerzonnewende - Op zoek naar de ijsbeer en pakijs

De mooiste manier om de “Koning van de Noordpool” te zien

HDS04-23 Begin de reis met het verkennen van het dorpje Longyearbyen en vaar daarna mee op expeditiecruise naar het noordwesten van Spitsbergen. Aanschouw het indrukwekkende poollandschap, waaronder het bijzondere pakijs en ga mee op zoek naar schitterende pooldieren:...

m/v Hondius

m/v Hondius

Reisdatum:

14 jun. - 21 jun., 2023

Prijs:

3000 USD

Loading